Založenie ražného kvásku


Mnohé žienky z môjho okolia, kamarátky a známe sa pýtajú ako si založiť svoj kvások.

Preto som sa rozhodla spísať tento postup do samostatného článku aby bolo všetko jasné :).

Najľahšie je držať si pri živote kvások, ktorý sme od niekoho dostali. Takýto kvások má už niečo za sebou a bude pravdepodobne dosť silný a stabilný. Samozrejme ak by niekto mal záujem môžem mu darovať svoj kvások, o ktorý sa budete starať jednoducho jeho prikrmovaním. Nič viac nič menej :).  Takto môžete aj Vy darovať niekomu svoj kvások.

Pre tých, ktorý chcú okúsiť alchýmiu kvásku pekne krok po kroku, je tu návod ako si založiť svoj kvások.

Návodov ako si založiť kvások je viacero, ja Vám ponúkam ten svoj .

Na založenie a udržiavanie kvásku použite celozrnnú ražnú alebo chlebovú ražnú.
Úplne na začiatok je vhodná celozrnná - tá nám poskytne širšie spektrum baktérií ale ak použijeme chlebovú nič sa nestane.

Do kvásku nechodíme špinavým prstom používame dve lyžice, ktorými si pomôžeme. Steny pohára môžete vždy očistiť pomocou stierky.

Na výrobu kvásku budeme potrebovať:
čistú sklenenú fľašu s viečkom (zaváraninový 7dcl pohár)
ražnú múku celozrnnú alebo chlebovú 
vodu
silikónovú stierku
dve lyžice
váhu

Základný recept na ražný kvások deň po dni:
Vytvorenie kvásku trvá cca 5-14 dní. Záleží od teploty v miestnosti. Odporúčam aspoň 14 dní na založenie kvásku. Treba brať do úvahy, že čím starší kvások, tým silnejší a stabilnejší.
Stabilný kvások znamená, že kvások za rovnaký čas narastie rovnako.
Pomer múky a vody v kvásku je vždy 1:1. 

Postup:
1. deň
Do fľaše si zamiešame 50g múky a 50g vody na hustú kašičku.  Fľašu prikryjeme vrchnákom (nezatvárame len prikryjeme) a necháme najlepšie na teplom mieste 12 hodín pracovať a potom znovu prikŕmime 30g ražnej múky a 30g vody, takto ho budeme najbližšie dni kŕmiť 2x denne.


2.deň
Kvások ešte nejaví známky života, ale aj tak pridáme 30g ražnej múky a 30g vody (rovnako vody, rovnako kvásku) a zamiešame. Kvások opäť takto prikŕmime 2x za deň, napríklad ráno a večer.


3.deň
Kvások by už mal mať pár bubliniek, znova ho prikŕmime 2x denne 30g ražnej múky a 30g vody, zamiešame a prikryjeme a necháme na linke pracovať. Kvások musí mať hustú konzistenciu.



Hore fotky pred dokŕmením a dole po dokŕmení.


4. deň



Ak už kvások zväčšil svoj objem, vonia pekne po kvásku (trochu ako nakvasené ovocie ale nie príliš kyslo), mal by peniť a vytvára bublinky, znamená to, že pekne pracuje (nie je ešte hotový). Aj dnes ho dokŕmte 2x denne rovnakým množstvo múky a rovnakým množstvom vody.

5.deň



Kvások má už pekné bublinky, vonia nakyslo a na povrchu sa už vytvárajú dierky, dosť sa nadvihol, takže je najvyšší čas z neho odobrať(lebo ho máme už veľa) a dokŕmiť.

Lyžicu z neho odoberieme do novej čistej fľaše a dokŕmime znova rovnakým množstvom vody a múky. 


Na dvoch posledných fotkách som si po okraj dala gumičku. Kvások sa v priebehu dvoch hodín dvojnásobne dvihol a na povrchu sa urobila čiapočka. Môžem z neho zarobiť na prvý chlieb a odskúšať jeho silu.

6.-14. deň
Aj na 5 deň môže byť už kvások pekný no čím dlhšie ho necháte pracovať tým viac bude naberať na sile a budú z neho krajšie výsledky.

Pripravený kvások by mal mať pekne veľké bublinky viditeľné aj z boku aj z vrchu a pevný povrch, po dokŕmení by sa na povrchu mala vytvoriť čiapočka. Môžete si pomôcť gumičkou, ktorú dáte na fľašu. Tú zakaždým keď ho prikŕmite dajte na úroveň cesta vo fľaške.  Ak sa kvások zdvihne na dvojnásobok v priebehu 1-2 hodín (záleží od tepla v miestnosti kde máme kvások) je už hotový. Ak spadne, znamená to že prekvasil všetku múku a treba ho dokŕmiť.

Ďalšie dni ho už dokrmujeme tak, že si vždy necháme 1 lyžicu kvásku do novej fľaše(zbytok vyhodíme) a dokŕmime ako v predošlé dni 30g múky a 30g vody. Toto opakujeme vždy, keď sa kvások zdvojnásobí. Keby sme ho kŕmili len 1x denne tak by nám prekvasil a vytvorili sa v ňom baktérie ktoré nechceme.

Hotový kvások odložíme do chladničky. Hotový kvások by mal pekne vonať , mierne nakyslo , po ovocí a mal by byť stabilný to znamená, že nám za rovnaký čas narastie rovnako.

Na 14 deň už kvások musí byť pripravený. Samozrejme ale, že čím dlhšie ho budeme mať tým lepšie bude pracovať a bude stabilnejší ale zo 14 dňového kvásku by sme už mali upiecť chlieb.

Najlepšie ako zistiť, či už je kvások hotový je skúsiť z neho upiecť chlieb.

Ako sa ďalej starať o kvások nájdete v tomto článku.

Prajem veľa šťastia pri zakladaní svojho kvásku :).